Pers

LAATSTE NIEUWS 11/03/2015
WOLVERTEM 11/03/2015 – 01u46

ZELFOOGSTBOERDERIJ DE KLEPPER HEEFT ER EEN HECTARE BIJ EN MIKT OP 100 GEZINNEN

“Meer mensen oogsten zelf groenten”

Sigrid en Dave met hun drie kinderen - Titus, Kika en Lili - en twee lammetjes, op zelfoogstboerderij De Klepper. - Foto Lukas
Sigrid en Dave met hun drie kinderen – Titus, Kika en Lili – en twee lammetjes, op zelfoogstboerderij De Klepper. – Foto Lukas

De Klepper in Wolvertem, een van de eerste zelfoogstboerderijen in onze regio, breidt uit wegens succes. Dave Schollaert en Sigrid Van der Auwera startten vorig jaar met het project. Het voorbije oogstjaar waren al 40 gezinnen ‘klant’, vanaf april komen er een heel pak bij. “We hebben een extra hectare grond waardoor 80 à 100 gezinnen hier hun groenten zullen kunnen komen plukken”, zegt Sigrid.

In april vorig jaar startten Dave Schollaert en Sigrid Van der Auwera CSA-boerderij De Klepper op in Wolvertem. “CSA staat voor Community Supported Agriculture of ‘landbouw gedragen door de gemeenschappen’ en wil een positief alternatief bieden tegen een té lange voedselketen”, legt Sigrid uit. “Deelnemers maken bewust de keuze voor lokale, ecologische landbouw die zorg draagt voor bodem en milieu, voor onze gezondheid en die van volgende generaties. Wij als ‘boeren’ zorgen voor lekkere en gezonde seizoensgroenten.”

Zelf plukken

Concreet kopen de deelnemers aan het begin van het oogstjaar een “oogstaandeel” waarmee ze een jaar rond seizoensgroenten oogsten op het veld. “Ze ‘plukken’ dus zelf, verser kan niet. Tegelijk kunnen ze zo ook meegenieten van het boerderijleven. Ze ervaren meteen hoe alles groeit. Dieren zoals schapen, geitjes, kippen, katten en bijen geven een extra dimensie. Tenslotte creëren we ook ontmoetingskansen, via educatie, boerderijfeesten en vrijblijvende meewerkdagen.”

85 groenten

In 2014 ging De Klepper meteen van start met 40 gezinnen. Op 1 april start een nieuw oogstjaar en breidt De Klepper danig uit. “We hebben er 1 hectare bij. Nieuwe gezinnen zijn dus welkom. We kunnen streven naar een 80 à 100-tal nieuwe klanten.” Een gedeelte van de extra capaciteit is al ingenomen. “Al een 25-tal nieuwe gezinnen hebben zich aangemeld. De meeste van vorig jaar zijn ook gebleven. Dat betekent dus dat ze tevreden zijn. Diegene die stoppen kunnen vaak gewoon niet genoeg komen. Ze hebben het moeilijk om het in te passen in hun dagdagelijkse leven.” Opnieuw zullen alle mogelijke soorten seizoensgroenten verbouwd worden, een 85-tal in totaal. “Eind februari hebben we de overdekte ‘tunnels’ volgezaaid. Omdat het zo nat is geweest zijn we nu pas de grond buiten kunnen beginnen bewerken. Daar begint het inzaaien van onder meer sla, rode bieten en bloemkool pas volgende week. Iets later dan anders dus. In de tunnels gaan we in mei al voor tomaten en paprika’s.”

Dat er ook een pak werk bijkomt mag duidelijk zijn. “Dave blijft halftijds werken maar ik zal vanaf april voltijds in plaats van halftijds op de boerderij bezig zijn”, aldus nog Sigrid. Op 29 maart organiseert De Klepper een opendeurdag. Wie graag meer wil weten over het reilen en zeilen op de boerderij is welkom tussen 13 en 17 uur. Meer informatie is te vinden op websitedeklepper.wordpress.com.

NIEUWSBLAD 17/03/2015

Zelfoogstboerderij mikt op 100 gezinnen

Zelfoogstboerderij mikt op 100 gezinnen
Dave Schollaert en Sigrid Van der Auwera: ‘Steeds meer gezinnen kiezen voor de zelfoogstboerderij.MEISE –

De zelfoogstboerderij ‘De Klepper’ in de gelijknamige straat in Wolvertem, breidt uit en omvat nu een hele hectare waarop groenten worden geteeld. Opmerkelijk: gezinnen komen die zelf oogsten. Het eerste oogstjaar kwamen er al 40 gezinnen, stilaan hoopt het bedrijf naar honderd gezinnen te evolueren. ‘Wij willen een alternatief bieden voor de te lange voedselketen’, zegt Sigrid Van der Auwera.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s