Nieuws, Nieuwsbrief

Nieuwsbrief november 2020

Oktober was nat en relatief warm, net goed om sommige groenten die in de zomer niet zo goed groeiden door de droogte, nog een extra boost te geven. We hopen alvast op een mooie novembermaand, zeker nu velen weer op hun kot aangewezen zijn!

Oogstklaar in de loop van november

Rode kool, witte kool, savooikool, wortel, prei, rode biet, paprika, zoete peper, pikante peper, schorseneer, pastinaak, spinazie, sla, landkers, rode boerenkool, groene boerenkool, palmkool, groene spitskool, rode spitskool, radijs, boterraap, meiraap, rammenas, spruitjes, boontjes, sla, radicchio, groenlof, andijvie, warmoes, knolselder, raapsteel, bladmosterd, rucola, paksoi, koolrabi, selder, kervel, venkel, veldsla, salie, Chinese bieslook, oregano, laurier, munt, appelmunt, platte peterselie, krulpeterselie, zuring, bieslook, hyssop, lavas, citroenverbena, Russische dragon, dragon, rozemarijn, tijm, citroentijm, bonenkruid.

Fruit: enkel nog physalis (de bessen zijn klaar wanneer het lampionnetje geel wordt).

COMMUNITY supported agriculture (weet je nog?)

Vorige boerderijaandeelhoudersvergadering bedachten we dat de tijd rijp was om de C van CSA terug wat meer in de ver te zetten. ’t Bleek hiervoor jammer genoeg niet meteen het ideale jaar te zijn. Of toch? Ondanks het feit dat echt samen komen moeilijk was, zagen we dat net in deze tijden het veld een warme ontmoetingsplek kan zijn. Verder lijkt iedereen steeds meer te beseffen dat een andere wereld geen verre utopie mag zijn, maar iets waar we concreet, en samen, aan kunnen werken. Het systeem van CSA maakt het mogelijk om op een duurzame manier aan landbouw te doen en lokaal te consumeren, maar vergeet zeker nu niet dat dit alleen mogelijk is wanneer ook u solidair bent met uw medeoogsters.

In de loop van deze maand zetten we zo goed als alle wintergroenten oogstklaar. u kan er mee over waken dat we de winter door raken. Veel groenten die nu nog op het veld staan, zijn niet of niet volledig vorstresistent. Dat wil dus zeggen dat, wanneer er een periode van zware vorst zou aankomen, deze groenten niet overleven. Daarom: eet gerust al eens af en toe groenten die wel zeer vorstresistent zijn, maar weet dat we ze best zo veel mogelijk overhouden voor het einde van de winter. Welke groenten zijn vorstresistent: prei, pastinaak, boerenkool, spruitjes, schorseneer, spinazie, veldsla. Daarnaast zijn er nog heel wat groenten die wel wat nachtvorst kunnen verdragen, maar er uiteindelijk toch ook van onderdoor zullen gaan (de ene al wat sneller dan de andere): rode biet, rammenas, witte kool, rode kool, savooikool, rucola, wortel, palmkool, raap, andijvie, knolselder, etc.

Of het al dan niet hard zal vriezen, dat weten we natuurlijk niet…

Verder blijven we merken dat er nog steeds meer geoogst wordt dan andere jaren, heel wat mensen zijn grotendeels thuis blijven werken, we zijn minder op vakantie geweest en de restaurants zijn alweer even dicht. De komende weken zal het er niet op verbeteren. Gelukkig zijn er nog heel veel groenten en uiteraard zijn wij blij dat jullie hier met volle teugen van -genieten. We hebben dan ook ons uiterste best gedaan om dit op te vangen. Vooral in de zomer konden we makkelijk meer groenten zetten, echter, de meeste winterteelten groeien traag en lang en zitten al van het voorjaar in de grond, daar was het dus iets moeilijker om extra’s te voorzien. Wij hebben zo veel als mogelijk ons best gedaan en hopen dat jullie dit ook doen. Daarom zou het fijn zijn als iedereen zich aan de bordjes houdt (dat betekend ook: niet hamsteren als een groente niet op “zeker meenemen” staat, vergeet niet, dit is een extra gunst). We zien bv. dat er weer enorm veel prei wordt meegenomen. We hebben 13.000 prei’s geplant. Prei is een groente die veel van de bodem vraagt en lang plaats inneemt (dus relatief weinig opbrengst per m² per jaar). Geniet er van, maar zorg er voor dat iedereen dit kan doen. Mogelijk lassen we net als de vorige twee weken nog ergens een groeimoment in voor de prei. Door de droge zomer is die immers niet optimaal gegroeid. Vergeet vooral niet om al die lekkere groenten die minder vorstresistent zijn op te eten. Bovendien: afwisseling is gezond.

Ook zouden we er nog eens op willen wijzen dat je neemt wat je aanraakt of beter: je enkel aanraakt wat je neemt. Dit lijkt ons sowieso logisch, maar in deze tijden zou je toch denken dat iedereen dat vindt. Aan de kleine worteltjes die overblijven te zien, lijkt dit jammer genoeg niet zo.

En tot slot: als boeren in dit seizoen af en toe niet op het veld zijn, dan werken ze wellicht aan een veldplan voor volgend jaar, bestelling van zaad en plantgoed, boekhouding, nieuwe projecten, bijscholing, uitwerken educatieve projecten, etc. Ook naast het veld is er veel te doen op een CSA-boerderij 😉

Eet-tips

We merken dat er nog steeds mensen zijn die jeugdtrauma’s overhielden 😉 aan plat gestoofde kool. Probeer dan zeker eens rauwe kool of snel gewokt: heerlijk fris!

En weer eens radicchio (ik blijf proberen):

  • fijn snijden met bv. een vinaigretje met honing of esdoornsiroop (als tegenwichtig tegen het bittere), stukjes sinaasappel en geitenkaas
  • in risotto (eventueel met champignons)
  • in quiche
  • etc.