Nieuws, Nieuwsbrief

Nieuwsbrief oktober 2020

Het jaar gaat snel, de zomer heeft wellicht zijn laatste glimp gegeven. De eerste herfststorm raasde al voorbij, gelukkig zonder schade aan te richten.

Vergeet daarom vooral in deze herfstmaanden niet de tunnels weer dicht te doen wanneer ze voor u dicht waren. Mogelijk is er storm op komst en hebben we ze al preventief gesloten of verwachten we een koude dag of nacht waardoor we de tunnels ook beter gesloten houden. De regel blijft: tunnel open: laat hem open, tunnel dicht: doe hem weer dicht na uw bezoek! Tenzij u weet dat er bv. een storm aankomt en u er van uit gaat dat uw voorganger de deur heeft laten open staan. Sluit ze dan gerust weer af.

In de tunnels maken zomergroenten plaats voor winterteelten. Loop dus niet op de pas geprepareerde, pas beplante of pas ingezaaide bedden.

Oogstklaar in de loop van oktober

Groenten: courgette, tomaat, paprika, peper, wortel, pastinaak, rode biet, chioggia biet, venkel, boontjes, broccoli, bloemkool, spitskool, rode spitskool, Chinese kool, mei raap, boterraap, radijs, boerenkool, rode boerenkool, palmkool, rucola, radicchio, groenlof, andijvie, krulandijvie, sla (verschillende vormen en kleuren), warmoes, spinazie, postelein, prei, pompoen, witte kool, savooikool, selder, knolselder, ramenas, koolraap en veldsla.

Kruiden: zuring, Chinese bieslook, platte peterselie, krulpeterselie, snijselder, lavas, bieslook, oregano, citroenmelisse, citroentijm, tijm, munt, sinaasappelmunt, appelmunt, aardbeimunt, salie, laurier, basilicum, rode basilicum, thaise basilicum, kaneelbasilicum, citroen verbena, Franse dragon, Russische dragon, rozemarijn, bonenkruid, hyssop en bernagie.

Fruit (voor de mensen met een fruitaandeel): bramen (als ze nog afrijpen) en physalis of ananaskers (wacht tot de lampionnetjes helemaal geel zijn), ze staan naast de aardbeien.

Sporadisch pakket?

De dagen worden korter. Regen en wind staan ons soms in de weg om te komen oogsten. Indien het eens niet lukt om te komen, kan u nog steeds af en toe een pakket aanvragen. Wij zetten, mits betaling van een kleine meerprijs, een pakket voor uw gezin klaar op donderdag tussen 16 en 19u. Stuur een mailtje of een berichtje ten laatste woensdagavond indien u een pakket wenst.

Meewerken

Omdat we toch uit verschillende hoeken horen dat deelnemers het jammer vinden (en wij ook) dat er omwille van corona heel wat minder leven op het veld is, proberen we deze of volgende maand nog een meewerkdag te organiseren. We bekijken wanneer we best hulp kunnen gebruiken én wanneer het weer het toelaat.

Groente in de kijker: groenlof of suikerbrood

De smaak van deze weinig gekende bladgroente bevindt zich ergens tussen andijvie en witlof. De groente kan dus zowel rauw als gestoofd gegeten worden.

Rauw komt de bittere smaak het meest tot zijn recht. Lekker met bv. noten en een honingdressing (voor een mooi contrast tussen bitter en zoet) of met geitenkaas en sinaasappel of pompelmoes.

Gestoofd kan je groenlof in heel wat bereidingen verwerken. Ben je van deze streek en eet je met veel nostalgie “witloof met ballekes”, probeer dan zeker eens “groenlof met ballekes”. Ook erg lekker in quiche of een andere gratin. Ook risotto met groenlof of stoemp zijn niet te versmaden.

Uiteraard is groenlof gezond: groenlof bevat weinig calorieën, is rijk aan calcium en ijzer en bevat vitamine B1, B2 en vitamine C.