Nieuws, Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juli

In juni kregen we dan toch eindelijk een beetje regen, joepie! Hopelijk blijft ook juli op weervlak een beetje meezitten. Nu wel liefst niet te veel regen, dat zou de typische zomergewassen zoals tomaat niet echt veel goed doen.

Oogstklaar in de loop van juli

Groenten: Courgette (gele bol, groene bol en lange groene), peper, paprika, tomaat, augurk, komkommer, aubergine, rode biet, gele biet, chioggia biet, wortel, venkel, paksoi, broccoli, bloemkool, romanesco, koolrabi, ruccola, rode spitskool, groene boontjes, boterboontjes, snijbonen, paarse boontjes, droogbonen, peultjes, tuinbonen, verschillende soorten sla, selder, postelein, warmoes, spinazie, look, ui, zuring, platte peterselie, krulpeterselie, dille, basilicum, rode basilicum, dragon, rozemarijn, tijm, citroentijm, citroenmelisse, bieslook, Chinese bieslook, oregano, laurier, lavendel, munt, aardbeimunt, appelmunt, sinaasappelmunt, bonenkruid, lavas en hyssop.

Fruit: framboos, braam, rode bes, witte bes, zwarte bes, bosbes, jostabes, tay bes, Japanse wijnbes, aardbei, meloen (oogsten wij voor u en zullen klaarstaan in bakken) en rabarber.

Frambozen moeten geplukt worden wanneer ze rijp zijn, laat ze niet rotten aan de planten! Van de aardbeien lijkt de twee lichten er aan te komen, ga dus zeker nog kijken. Ook de eerste bramen zijn rijp, deze soort staat helemaal achteraan en is erg lekker. Kijk of de vruchten mooi gekleurd zijn en makkelijk loskomen, dat geldt trouwens voor alle bessen. Van Rabarber wordt gezegd dat je er na 21 juni beter niet meer van eet. Dan komt er meer oxaalzuur in de plant, maar als je er niet te veel van eet, zou dat niet echt kwaad kunnen.

Oogstips

Loop eens tot achteraan op de bedden! Jammer genoeg zijn er vorige maand heel wat bloemkolen slecht geworden en broccoli’s doorgeschoten. Er stond nochthans duidelijk op de bordjes om eerst de grootste exemplaren te nemen. Toch zien wij vaak mensen met meerder kleine exemplaren naar huis gaan. De grootste worden natuurlijk eerst slecht of schieten door. De kleinere waren mooi oogstklaar geweest wanneer de vroegste exemplaren slecht of doorgeschoten waren, op die manier had u er langer van kunnen genieten, jammer!

Bij courgettes begrijpen we dat jullie niet steeds de grootste willen. De grote exemplaren aan de planten laten, zorgt er wel voor dat de planten sneller ziek worden, dus neem gerust een ‘normale’ courgette mee, maar gooi ook af en toe een grote in de soep of diepvriezer! Je kan ook helpen door af en toe een bak of kruiwagen té grote courgettes te plukken.

Ook de eerste aubergines zijn klaar. Binnenkort komen daar tomaten bij en nog later paprika’s en pepers. Om er voor te zorgen dat de productie wat op gang geraakt, plukken we ze eerst zelf. Daarna kan u ze oogsten (pas, en alleen, wanneer er een bordje staat!). Ook bij de aubergines: zoek eerst de grootste uit en neemt niet twee té kleine exemplaren. Alle vruchtgewassen groeien erg snel, dus wacht tot ze voldoende groot zijn. En laat ook de grote exemplaren achteraan niet hangen. Bij tomaten wacht je uiteraard tot ze helemaal gekleurd zijn en zachter aanvoelen (dit geldt natuurlijk pas als u ze zelf mag oogsten!). De stelen van aubergines zijn erg hard, gebruik een goed mes of een snoeischaar om ze te oogsten.

Bij het plukken van boontje hou je steeds de plant tegen, zodat je niet de gehele plant mee trekt bij het oogsten!