Geen categorie, Nieuws, Nieuwsbrief

Nieuwsbrief juni

Vorige nieuwsbrief begonnen we nog met blijdschap om een beetje regen na de extreem droge maand april. Helaas, ijdele hoop! Ondertussen heeft het zo goed als niet meer geregend en is het voorjaar al gebombardeerd tot het droogste sinds het ontstaan van België…

2020 zullen we alvast niet snel vergeten!

Gelukkig verwachten we regen tegen het einde van de week. Water geven neemt immers heel wat tijd in beslag (en het water is niet oneindig). Bovendien gaan er andere plagen mee gepaard, bv. bladluizen en spint. Daarvoor zetten we nu al nuttige insecten in.

Oogstklaar in de loop van juni

Groenten: lente ui, radijs, daikon, paksoi, meiraap; boterraap, spitskool, broccoli, bloemkool, peultjes, erwten, tuinbonen, prinsessen bonen, sla (verschillende soorten), snijsla, rucolla, radicchio, krul andijvie, warmoes, spinazie, courgettes, komkommers, rode biet, gele biet, chioggia biet, venkel, paksoi, look, ui, zomerpostelein, peterselie, koriander, dille, dragon, Russische dragon, Chinese bieslook, laurier, munt, aardbeimunt, salie, oregano, bieslook, citroenmelisse, tijm, citroentijm, bernagie, pimpernel, hyssop, basilicum, snijselder, lavas, zuring, bonenkruid, rozemarijn en heel misschien de eerste tomaatjes of aubergines.

Fruit: rabarber, aardbei, taybes, framboos, rode bes, witte bes, zwarte bes, josta bes, bosbes, braam.

Dit overzicht is steeds indicatief, mogelijk zijn sommige teelten wat later klaar en andere teelten, die pas in juli verwacht worden, vroeger.

Opgepast

Komkommers: zoals sommigen misschien al geproefd hebben, zijn de eerste komkommers klaar. Net zoals bij de courgettes, zijn de planten niet meteen in volle productie, dus pluk niet meteen te veel en wacht als er geen voldoende grote (+25cm) komkommers zijn. Als u meerdere kleine plukt, dan duurt het veel langer voor er voldoende zijn voor iedereen, komkommers groeien erg snel, dus meestal zijn er snel meer dan genoeg. Als we zien dat dit niet lukt (wat we natuurlijk niet hopen, dan kan u even geen komkommers plukken tot er weer voldoende grote zijn).

Courgettes: ondertussen hangen er achteraan soepcourgettes. Pluk dus niet de voorste planten kaal, maar loop eens wat verder naar achter. Wellicht heeft u ook al gemerkt dat er dit jaar veel courgettes met gele “tsjoepjes” zijn. Hier zijn twee mogelijke oorzaken voor: partiële bestuiving (ondertussen staan er hommelkasten om hieraan te verhelpen) en/of droogte. Hele grote courgettes en courgettes met tsjoepjes blijven best niet te lang aan de planten hangen, ze houden de verdere groei tegen. Er is niets mis mee (behalve het tsjoepje dan) en u krijgt ze er gratis bij ;-).

Peultjes: wees attent bij het plukken van peultjes buiten! Op het bed er naast staan erwten en die zijn nog niet dik genoeg, dus pluk ze niet als peultjes.

Tuinbonen: binnenkort zijn ook de tuinbonen klaar. Pluk de bonen die lang zijn (meer dan 10cm), waar je duidelijk bonen in ziet zitten en die naar beneden beginnen te hangen. Van tuinbonen worden de bonen gegeten, niet de peulen. Als ze voldoende groot zijn, zijn de velletjes rond de bonen wat taai en worden ze doorgaan dubbel gedopt (na het koken worden de velletjes van de bonen gehaald).

Raap en radijs: eet ook eens een raapje rauw (bv. geraspt) of een radijs klaargemaakt. Radijzen zijn bv. erg lekker in de oven (met kruiden en olijfolie tot ze gaar zijn).